Det nærmer seg valg og valgkampen synes allerede i gang. Etter at "Utvalget for bedre læring for barn, unge og voksne med særskilte behov", det såkalte Midtlyng-utvalget, la fram sin innstilling, har debatten skutt fart. Utdanning har virkelig blir satt på dagorden. Og det er bra! De fleste partiene er allerede igang med å markere seg med utdanningspolitiske utspill, noen friskere enn andre.
Av debatten kan det virke det som om ingen er flinke i norsk skole. Det er feil. Faktum er at vi har en stor andel flinke elever. Vi har i tillegg veldig mange middels gode. Hovedproblemet er at andelen svake elever, elever som etter obligatorisk opplæring mangler grunnleggende ferdigheter i for eksempel skriving og regning, er for stor. Det er vel også det som utvalget er mest bekymret for? Er det ikke også her vi skiller oss ut negativt i internajonale undersøkelser? Og som vi også ser blant skoler som gjør det dårlig på nasjonale prøver? At alle skal ha tilpasset opplæring er greit, og at man må tilpasse bedre til de flinkeste er også greit. Men det går an å ha flere tanker i hodet samtidig. Det blir da et politisk ansvar å proritere rekkefølge og å sette fokus, så får velgerne heller ta stilling til hva de opplever som viktigst i denne omgang: Storstilt satsing på enerne, eller det å trå til skikkelig i et forsøk på å løfte en altfor store andel "svake" opp på et respektabelt faglig nivå, slik at flest mulig utvikler grunnleggende kompetanser som sikrer dem meningsfull deltakelse i kunnskapssamfunnet?
Innfallsvinkler, ideologi, form og virkemidler er nok ulike, men det virker som det er tverrpolitik enighet om dette fokus, se f.eks. her og her , og da blir det nok slik... Så får vi i mellomtiden, for underholdningens skyld, håpe på flere friske utspill fra enkelte vågale ungdomspolitikere.
Ellers vil jeg håpe at valgkampen ikke bare vil dreie seg om alt det målbare i skolen, at norsk skole fortsatt også vil ivareta dannelseidealet. Jeg fant en liten sang om dette på YouTube: YouTube - Not on the Test
fredag 31. juli 2009
Utdanning blir viktig i valgkampen
Etiketter:
skole,
særskilte behov,
tilpasset opplæring,
utdanning,
valg 09
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar